Saturday, December 12, 2009

BULAN BARU


Since new moon are released, everyone is buzzing more on the two heroes than on the story
itself. agree? well i bet most of you know the heroes are divided, they are apponents. guess who's side im taking? (haha, im being lame, as always!). im with.....

Team Jacob! Before watching it, im into edward sebab konon2 macam cool, but i changed side. Hehe. Sebab, character Jacob yg sweet gile nak mati, boleh dapat kencing manis diabetis. Body hot tu tolak tepi lah, lagho2. haha. Bile sorang tu sweet, die automatically cute. Got it?

Being a wolve, badan Jacob panas je. Bella sejuk, and he kinda said she can hold on to him to keep her warm. (well, something like that) Ok, ni sweet tapi belom kawin x payah la, insaf2. haha.

He's trying hard to protect the girl. Eventhough Bella refuse to listen to him and knowing that he's entering the vamps territory where he, being the wolve could not do anything, Jacob refuse to back down, sanggup ikut je, he said "I wanna make sure u'r safe". Ow, sweet.

Yes, his love for her is genuine and intense. When Alice is taking Bella to save Edward, he said "please don't go"..."Please, im begging u". Sweetness yg membunuh. Dah, stop jiwang2.

p/s: ade yg kata new moon tahi. haha.

Sunday, November 29, 2009

Selamat Hari Raya Haji

sudah hari ke4 tapi masih ucap. 3 hari je kan? xpelah..
mama papa ( i know u'r not reading this tapi...),
Aunty midah memang cakap nak datang and luckily die datang semayang raya skali kat keramat, so i went with her. =)Kalau tak, iylia tak tau nak pergi dengan siape.

Haji Abdul Majid dan Hajah Zanariah, semoga beroleh haji mabrur. amin. Buat kawan2 lain, Salam Aidiladha, semoga kali ini bawa lebih pengertian dan barakah.

Wednesday, November 25, 2009

Cahaya Hati

6/11/09
Memandu dari kampus ke Keramat.
Malam hening yang hanya ditemani radio.
Hanya kerana lagu,
Jiwa terkesan. Dalam.
Ya Rabb.

Betullah, siapa yg bagitau opick haritu. Terima kasih, sudah jumpa. Music for the soul. =)

Saturday, November 21, 2009

Mission

or should i call dreams instead? ok, oleh itu saya memerlukan tutor yg boleh bagi crash course tapi dengan free of charge..ade ke...haha, TAPI tu penting eh dalam konteks ni.

1. Nak pandai bahasa arab.
Bila cakap belajar uia, some people have the perception yg kite ni mesti ustazah, pandai cakap arab. Stakat belajar arab komunikasi sampai form3, arab sampai level 2 je kat matrik and that's it, memang tak kemana. Skarang ni sangat jeles kalau dengar orang melayu cakap arab. People with extra language is at advantage, lagilah bahasa Al-Quran. Nikmatnye baca sambil paham kan? Sembahyang pon lebih khusyuk.

2. Nak pandai main guitar
Haha, macam contradict dengan yg atas. I fancy arts and everything related to it, be it photography, style, music, ape2 la. Tak salah kot blaja suke2..saron gamelan dah lepas dah, hehe. Sape boleh ajar a lefty using right handed guitar?

3. Nak pandai swimming.
Penting supaya tak lemas and a good form of exercise. Tapi malangnya, saya xtau.

4. Nak daki Gunung Kinabalu.
Ni kira optional la. Hehe. Shepah kata biar realistik. Kalau die, letak dreams yg mampu capai je. Tak realistik eh semua ni?=p

dream on~



* Semua ni harapan aku je tapi no 1&2 la paling teringin, kalau dapat Alhamdulillah, kalau tak, takpe. =) Maa'ssalamah, wai'lalliko'. haha..salam.

Kebersalahan.

Rasa bersalah yang amat sangat. I dont mine you giving a friendly call once in a while but i do mine u still asking me out. Bila tak angkat, 3 to 4 times and not returning your calls, u should have understand. No need to call berpuluh2 kali, u've come across pushy when u should not. Tak reti nak cakap no dan tak tau nak buat camane, that's why i've been ignoring your calls. Please, cukuplah. Us is history.

Im sorry. But i refuse to let myself stuck in the condition that leads to nowhere. Because i've moved on and i think u should too. This is so personal and i donno whether u'll read this or not. I just have to let it out because i feel bad, i am.

Sunday, September 13, 2009

Caprice

ok fine, i admit i didnt do justice to this fella, Caprice..haha. Macham hape jeh..ok la, i rephrase my sentence...i take back my word "caprice lelaki terpoyo di Malaysia"...

Sejarahnye tertau sebab tengok di wakenabeb. Its fine that he replied in english when people are talking to him in Bahasa, tapi bile suro translate ke wat lagu Melayu, my brother n i was like poyo gile mamat ni "i dont do malays bla2.." well, something like that..dan lain2 lagi caranya..

Back then i donno he's an artist. Disebabkan shoutawards, then i know. So, with me already had that perception, i saw him treated fans differently at shoutaward showcase at OU. Lagi la i rase memang poyo.

Akan tetapi, my perception changed. Die menolong family menjual lauk pauk di bazar Ramadhan TTDI seperti sambal tempoyak and proud of it. Okay, it looks like the english speaking boy is Melayu habis after all. Promoting his mum's cooking does makes him looks humble.

Standard la rappers have certain ways of conversing i guess. Haha, xtau la this hiphop thingy.

Tazkirah Ramadhan: Kene ambil peluang perbaiki kesilapan. Mintak maaf mulut jahat. Mulai sekarang nak cube 'husnuzzon', sebab Islam pon suroh kite bersangka baik. Jangan teros 'jump into conclusion' dan buat assumption sendiri. They may have their own reason of doing certain things they do that we might not know or think of. Mari husnuzzon people!





pergh..1 entry pasal die saje..aku memang x boleh belah.

Saturday, August 29, 2009

Men


"Men are like shoes. A couple is like a left and right foot, and out there is your perfect fit. Sometimes you need to change styles and shop around to find it. Sometimes you have to break styles in, sometimes you feel like something that is unstylish but comfortable, and sometimes a style - as much as you like it - just doesn't suit you and will never fit."


Camilla Morton


p/s: cari la kasut yang sesuai dan selesa..=)

Bulan Puase

Sekarang dah bulan puasa la...nampak sangat dah lama x update.

Alesha cakap... "SELAMAT HARI PUASE!"...tapi bukan time dalam gamba tu la. Semalam nampak shepah bukak cerita Perempuan bekalung sorban kat laptop kadek...cantik bawang putih tu pakai tudung....tengok cite Nur Kasih jugak..sopan je watak utama dua2 cerita ni..sorang sopan berpakaian, sorang lagi sopan adab...nak cube jadi sopan jugak la...hihi.

p/s:nampak cam hidayah raziap kan kat belakang tuh...hehe.

Thursday, August 6, 2009

Bulan Penoh

Ramai tapi sendiri..
Riuh tapi sunyi..

kadang-kadang.

masih ade family,
masih ade teman-teman,
itu yang penting...kan?
crap!

biasalah..
bila asignment2, kuiz2, presentation2,keje..
bikin jiwa tekanan!
mesti luah!
dulu ada orang dengar..
sekarang kat sini..
takpe..taknak mencari dan dicari lagi.
dulu dah cukup. penat.
bosan dengan ending yang tak habis-habis.

im a misfit,
canggung.

life isn't a bed of rosses,
its a roller coster journey.
sekarang aku kat bawah..
tak best.
jiwa kacau.

Semoga dipermudahkan segala urusan..Amin.

Monday, June 29, 2009

Do they get my point?

Hari tu menolong Rafiq membuat kerja sekolah dan saye berusaha bersungguh-sungguh menerangkan maksud 'sambil' dan 'lalu'. Percubaan saya menerangkan maksud 'lalu' selepas explain 'sambil' lebih kurang la camni;

Acu : kalo sambil tu buat 2 bende dalam time yang same, 'lalu' ni plak lepas habis buat satu bende ni, selepas tu baru bley jadi lg satu bende. contohnya, Rafiq pergi ke kedai 'lalu' membeli roti. Lepas Rafiq pegi kedai dulu, baru beli roti.

Rafiq : Roti ape?


haa?????

Selepas berkaroake bersama cicit n kadek di jj keramat, berbincang tentang liburan di awal sem depan.
Aniz : nantikan weh, bukak sem nanti kite beli la kat pasar malam ke, cd banyak2 eh..


Cit : pastu?

Aniz : pastu TENGOK la!


**sori la, nak jugak letak gamba yg same 2 kali...ia perlu bagi i.hahha.

Friday, June 19, 2009

Guilty as Charge.

Pengakuan bersumpah. Saya telah melanggar undang2 tubuh diri sendiri dengan membeli barangan boikot ketika terdapat alternative lain. Saya telah membeli Burgerking pada hari sabtu lepas dan KFC semalam. Kesalahan pertama adalah ketika di Masjid Jamek:
Cousinku: Iylia x lapar ke?
Aku: Lapar jugak.
Cousinku : Makan dulu nak? Nak makan Mcdonald ke,burgerking ke mamak?
Aku: Mamak kat mane?
Cousinku: Ntah la, xtau sebenarnye.
Aku: Iylia boikot sebenarnye Mcdonald, KFC sume tu...
Cousinku: O ye ke..kite boikot mamak sebab kotor..hehe..
Saya pon bersetuju untuk makan di burgerking supaya tetamu yg dibawa ke rumah dan jalan2 berasa selesa. Not to justify my action, but I chose Burgerking over Mcdonalds because McDonalds Corporation whose global headquarters is based outside Chicago is a major corporate partner of the Jewish United Fund and Jewish Federation. Through its Israel Commission, the Jewish United Fund "works to maintain American military, economic and diplomatic support for Israel; monitors and, when necessary, responds to media coverage of Israel". Dan Januari lalu mereka donate all 5days profit to the israeli wars.

Kawan2ku begitu lapar semalam dan semuanye telah decide makan di KFC for dinner. Im just waiting at the table not wanting to eat at first, but after i saw nabil's meal, OMG laparla pulak..dan saye tewas dgn nafsu itu. Walaupun Johor Holdings dah beli KFC M'sia, sumbody told me, royalty tetap perlu bayar. Sorry Palestinians if my money will be used against you.

Malam Puisi Utusan

To tell u the truth, im not really looking forward to hear them all berpuisi..=p. Saye ke sane, with one mission n 1 mission alone. Utk melihat dengan bijik mate saye sendiri sambil mendengar dari kotak suare empunye badan sendiri ketike mengalunkan puisi dan melodi mereka, bukan dari radio ataupon televisyen mahupon speaker laptop. Live ya'all!(suddently become hiphop).. Kalau dpt bergambar bersame lagilah satu bonus.

Owh, keterujaanku x dapat di"put into words", pabila mlm puisi ini akan dimeriahkan oleh hujan, terletak hanye berdekatan ngn rumahku syurgaku dan yang paling penting PERCUME! Bwk badan je dik non, dan kamera la (sebagai bahan bukti dan of course kenangan). Ketike di backstage, mila n hafiz pon ade tapi biarlah mereka dengan gerombolan mereka, saye dengan mission saye.

Mission accomplished after two years of dreaming.

bonus

*aku tidaklah lepas hujan je terus pulang, tengoklah siti sekali alang2. 10.30pm off we go. Pyan Habib paling mendapat sambutan.

Friday, June 5, 2009

Perihal Gamelan..

Kawan2 tau kan saye ke terengganu tempoh hari...ya, kg si shepah tu, sempena Sambutan 44 Tahun PSSCM yg macam taun lepas wat kat uia...ala, yg aku amik sijil tu..xingat?..ok, fine la, aku letak gamba (saje je, padahal memang nak tunjuk pon)

ok cukup. kecik je sbb gamba ni xde kaitan ngan tajuk..this year's event was at UMT. During the convo ceremony this year, I cant help but notice the beautiful sound that fills the hall, aish pe lagi, gamelan la..hihi..dorg main lagu timang burung weh...terbangga pulak tau lagu ape dorg main, i siap kira2 note lg 552 3235 3565...( budak2 recreation, ke swimming whatsoever mesti ckp eleh mcm no tepon pizza hut je sbb dengki)

Last year pon ade, tp time tu, what freaking song were they playing pon xtau sbb x amik skill gamelan lagi (haha, promote ni)..

Semalam browsing through youtube tgk vidoe bdk2 kaed(inspired by cepah), terjumpa klip gamelan uia, one leads to another sampaila ke caklempong budak uitm...serius hebat weh, (HENS pul tu, 2 yg penting sebenarnye)...haha,xde la...bonang yg byk gile tu dimainkan dgn pantas dan tuntas dgn 2 tangan membuatkan aku rase saron baron yg ketuk skali tu permainan baby2 plak...at least saron pekin bley la berbangga ketuk 2 kali( mesti bdk2 recreation ke swimming whatsoever tu x phm kan gamelaners?...hhaha) Korg mesti tgk jugak, aku pakse ni..

video

hebat kan?kan? rindu sama gamelan, x sabar untuk skill gamelan2..hee~

Saturday, May 23, 2009

Eye Candy

Sorry guys for being cheezy and all...ye la, posting celeb's pics plak...but i can't help it, his hotness is overwhelming. (hahaha..statement xbley bla)ow, but minus the hairy chest..Well, i noe he's not cit's cup of tea..she once said she prefered Chase Crawford over him. What? duh..(now i become more n more lame discussing celebs plak, haish..)N Kadeq, jgn suke2 cakap taste aku cam bangla eh...
Ima mesti totally setuju ngan aku..hello, hello..kan ima? (haha, xpasal) Cheers to imah!

*so what about u guys? who's your celebrity crush? aku dh tau dh shepah, anas tahir..haha, bocor rahsia.

Thursday, May 14, 2009

MAS Hospitality?

Ini adalah muke pelanggan yg berpuas hati. This is not me. Jangan keliru.

The only good things i can say about MAS is the food. Owh, n the stewards are ok, mesra dan servis baik. The stewardess on the other hand, sux, big time. This is what u get when u gave me poor services. haha.

Incident 1

Kepala de sikit pening, Utusan that i took was left unread. Ainon took Utusan as well. Before we take our nap, kami selit Utusan in our front compartment. Aku dah jage bile die ckp akan mendarat kat labuan bla2..The stewardes began collecting the newspapers when Ainon is still sleeping. She took mine n i said;

ME: Lagi 1 tu biar dulu la (refering to Enon's coz i wanted to read it)

STEWARDES: Bile nak bace? (still waiting for me to pass it)

(kerek gile, suke ati la nak bace bile2...but i still hand it to her. Plane tu mendarat di Labuan lebey kurang setengah jam pas tu n we were on the same flight to KK. Klu aku nak bace pon sempat je..keco.)

Incident 2

Kami transit di labuan sebelum ke KK selama 40 minit n for that time being, kami hanya stay on board while the plane is less than half full. Keluarlah si stewardes tadi with her tray of orange juice. Bile ingat balik, she's not offering us the juice pon tapi jalan straight je as i come to remember that Cit ask for it, "Kak, nak air bley"..then she stop. Some of us took the juice and Cit put her crumpled Ferrero Rocher wraper on the tray.

STEWARDES: Amik balik sampah tu bley tak? (cit amik balik, die blah)

KITORG: ( speechless, looking at each other) How rude is that??

Incident 3

Kat Sabah, MAS yg jage counter sungguh uncooperative(dgn isu lugage) dan sangat annoying, sy pon mls nak type lagi dan anda pon mls nak bace lagi dgn berkate "pahal Aniz type panjang2 ni, malas aku nak bace"...cume ape yg nak saye katekan, stewardess die ngn lelaki bley bagi senyuman yg manis, tapi dengan kami 9 gadis layan cam haram, how can i say..sexist to their own kind? With their owh-im-so-hot-but-kerek-so-smack-me-in-the-face look.

Kesimpulannya, by lowering the fares, its fine for MAS to cut the cost here and there, like collecting back the newspapers, but come on..'cutting' the quality of the services as well?

Tuesday, May 12, 2009

The Land Below The Wind

Saya memang pemalas..that explains y after so many weeks of hols, i finally post an entry. Cite dh x hot..tp nk post jgk. ahaks. Lihatlah aksi2 jakun kami 10 0rang, mmg x penah g Sabah pon, tp de 2 org tu penah la.

1st day : Not much going on, we just hang out n membute in kadek's room on the evening n went to Pasaraye Survey, 3 mins drive from her house at nite to find stuff 4 2morrow's bbq.


2nd day; bbq at Teluk Likas. It takes like forever 2 lite up the choal 4 bbq. Thanx to wonderwoman pie, after so many hours trying, we finally manage to have a decent bbq meal. Beautiful scenery, not so beautiful beach. Hehe, air hitam berpasir...its so euw but we played with it anyhow. Ptg tu, we went to UMS, i got to c Nabil! rindu ko. After Magrib, we went back to Kadek's.

3rd day; Kundasang, Gerai Pekan Nabalu, War Memorial, picnic at Hotspring Poring.... my fav place of all is the the war memorial..the garden, the views is simply magical.

4th day; Lunch at Tanjung Ara, the food is just ok, but the place is nice. We went to One Borneo, they got to meet Rosyam Noor coz there happened to b an audition there but pie, me, tiqa n teha were cruising the mall 4 different mission; find cit's sandals n tiqa's bag. We went to pasar ape ntah at nite where they were loads of merchandise lah, rambang mata but i already got mine at Pekan Nabalu so i didnt spent much there. We spent the nite at Marina Court.

5th day; The day i've been waiting for, Pulau Manukan. 1st time kot naik bot rasenye, my 1st time snorkeling, and banana boat..haha. Having to enjoy it with your beloved frens is priceless. My awful sunburn is totally worth it. After Asar we went to Pasar Philiphine, and had our dinner at Sutera Harbour, a treat by Azah yg baik hati, ima's fren.

6th day; Pasar Philiphine, checkout from Marina Court to Kadek's. KKIA-KLIA, dinner at Rawsha Ampang, HOME SWEET HOME.

Thanx to each of u that make this an enjoyable trip. Not just the places we've been, the journey dlm unser yg sumbat 10 org tu pon fun. Gazilion thanx to Kadek n fam for their generosity and kindness. What a beautiful experience.=)

Monday, April 13, 2009

Missing them..



nephews and niece. rafiq si abg, raziq si whinning, zarif si comel lote, alesya si princess one n only..

ingatkan balik kejap ri jumaat ri2 bley jumpe skali rafiq raziq. tapi dorang dah g ngaji n tros balik ampang. alesha pon x ikut plak amik rafiq raziq, xdpt jumpe si kenit tu. last jumpe zarif, die nangis sgt2 sampai dada berombak, nafas bunyi2..takut. he's not well then, hopefully getting better. ee geram, zarif yg comel.

ala,k.niz dah xkeje astro..xdapat g konsert2 free lagi..huhu. gud luck with ur new job nway!

Saturday, April 11, 2009

Bragging..

Selama ni singgah2 je jengok blog, ape kabar gamaknye, sihat ke x, tp sgt malas nak post. OK, updates sepanjang 2 bulan. After so many years knowing Odah, i finally got to hang out with her. Zaman skola2 dulu mak die x bagi, but maybe she realize now that Odah dah besar, dh bley jadi bini org pon. This was so last month.


That's also the time when i bought a long dress that i was long aiming for but couldnt find a cheap one and a suitable occasion(if i do buy it). But thanx to the trip to Sabah this end of April, i find one good reason y i should and the long dress is only rm39! Imagine that.


Problem is (but not for me), it has too much patterns and colors that bother mama and abg naz damn much. "OMG IYLIA!!",katanye. eh,since when abg naz pandai gune ayat2 sebegini? "FYI ABGNAZ, IDC..whatever!" dont blame me if i like the flavors of 'say cheese' when ur definition of sedap is the typical 'chocoholic'. ok, JSUK, im talking Big Apple now.


'Sirah Junjungan' been there, seen that. It was good but sadly, umat2 x berminat cerita2 islamic. PGL, penuh, bile SJ, kosong. Not that im an avid theater follower. This was just my 2nd time. My 1st was 'Randai' with mama n papa kat ampang suatu mase dulu. Ow, x sempat g Sabah, i wore the dress sudah. Huhu..n Fatin is among of many who praise my dress la (bukan belagak, just a shoutout for mama n abgnaz). Hihi.


This was yesterday;
Izyan : Allah salallahu alaihi wassalam.
Iylia & Mama : (gelak x ingat dunia). Allah subhana wa ta'ala la..

Saturday, February 21, 2009

Teros boikot selagi boleh!


Mungkin ramai yg dah bosan dengan perkataan nih, mungkin de jugak yg cakap "lambat la ko, dah basi dah pon"...bukan xnak cakap dari dulu, cuma xde kesempatan. Xpe, selagi orang Islam xde kesedaran, selagi tu mesej perlu disampaikan, dipesan kerana manusia mudah lupe (saye juge). Marah, sedih meluap2 on the massacre of the innocent palestinians and grave damages caused by the israel laknat masih belum reda, isu masih belom selesai. 

Di kala segelintir umat2 happy celebrating their new year, saudara kite di Gaza masih bergelut dihujani bom2 and fighting for their lives. What is it like being in that state of condition, being oppresed for decades, chances being kill at any time? And if we do survive, we left with nothing but debrees and memories of the deceased. Adekah kite setabah dorang? mungkin sebab tu Allah x tempatkan kita kat situ. Palestinians hanye mampu melawan gunekan batu. Israel punya support yg hebat, dorg pegang ekonomi, juge kawal politik. Sampai bile kite mahu
 laknat berkuase malah menyumbang kat mereka utk mbunuh saudara kite sendiri? People, its about time, please choose to care.  

Smoga saya pon x hot2 chicken shit (hangat2 tahi ayam). Entri ni agak serius, so penggunaan ayat2 skema x dapat dielakkan. Harap maklum.

Saturday, January 17, 2009

2009 1st update.


Im supposed to do it like in the very beginning of 2009 kot but wth, i've been tagged n i just want to get it done. Just bear in mind, i may not give the same answer if i redo the survey. Its just what i could think of at that point. but i do think real hard "is it really in 2008?or was it this year?".makcik pelupe..


2008 Awards

Best day Award- Konvo Silat Cekak
Best Memory Award - with the one i used to be with. bittersweet moments.
Best Friend Award - Those who are there when im in need.
New Friend Award - sapekah?sy x de kwn baru sgt pon.
Best Enemy Award - My lazyness
Song of The Year - Im Yours
Movie of the year - Quantom of Solace
Male Singer of the year - Faizal Tahirkah?
Female singer of the year - my vote goes to Yuna
Duo/Band of the year - Hujan
Actor of the year - Penn Bradley
Actress of the year - Keira Knightly
TV program of the year - John & Kate plus 8
DJ of the year - Farah Fauzana?
TV host of the year - Oprah Winfrey
Scandal of the year - Memey Gedix n Norman Gatal
Best Hang Out Spot - bilik shepah n the gang (markas gossip girls)
Best Cinema - TGV (popcorn die lg sedap)
Best Eating Place - Planet Tomyam
Best Bowling Spot - times square(i rarely bowl)
Best Bookshop - kinokuniya(as if i always go there)
Best Shopping Spot - place of good bargain n sales!
Best Karaoke Spot - Redbox best, karaoke jamban pon sonok!
Mostly Done Activity - talk n talk n talk
Best Website - Facebook
Other awards you would like to give
Best Things Ever - finally listen to my guts, getting a fresh start n fresh look on life.
9 people you wanna tag- nabil, zilla, sue, sape2 yg blom wat.sila2.